niedziela, 8 kwietnia 2012

Nalewka z wiśni – wiśniówka

Jedna z prostszych, a tym samym w najwyższym stopniu wyśmienitych nalewek






Jakich produktów użyjemy do wyrobu nalewki?


1,5 kilograma wiśni (koniecznie wydrylowane)
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
pół laski wanilii przeciętej wzdłuż
1 litr alkoholu 70%

Nalewka wiśniowa – oto następujące kroki

- Wrzucamy czyste i wypestkowane owoce do naczynia, w którym zrobimy wstępny zalew
- Dodajemy do owoców wanilię a także alkohol 70% po czym odstawiamy dokładnie zakręcone na czas miesiąca
- Potem trzeba zalew przemieścić do innego naczynia a będące na dnie owoce porządnie odcisnąć
- Czas rozpuścić ilość cukru podanego w przepisie w szklance letniej, przegotowanej wody żeby zrobił się tzw. syrop cukrowy
- Wiążemy zalew z wiśni z rozpuszczonym cukrem
- Nalewka musi postać przez jakieś 12 tygodni w zacienionym i chłodnym miejscu
- Potem przelewamy przefiltrowany zalew do butelek
- Wiśniówka jest dojrzała po leżakowaniu ciągnącym się najmniej pół roku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz