niedziela, 17 kwietnia 2011

DERENIÓWKA - nalewka z derenia

Składniki nalewki:

1 kilogram owoców derenia

1 kilogram cukru

0,5 litra wody

1 litr spirytusu 70%

Sposób przygotowania nalewki:

1. Wrzucamy owoce do słoja, zalewamy spirytusem i odstawiamy na miesiąc.

2. Po miesiącu zlewamy nalew.

3. Przygotowujemy syrop z pół litra wody i kilograma cukru.

4. Ciepłym syropem zalewamy owoce i odstawiamy słój na dwa tygodnie, co 2-3 dni nim potrząsając.

5. Po dwóch tygodniach zlewamy syrop i wyciskamy owoce.

6. Syrop łączymy z nalewem i odstawiamy na miesiąc do sklarowania.

7. Po miesiącu filtrujemy i odstawiamy nalewkę do leżakowania na pół roku.

1 komentarz:

  1. Zobacz przepis na nalewkę z derenia czyli przepis na dereniówkę mojej stronie o o nalewkach - wiele ciekawych przepisów. Poza tym bardzo fajny artykuł - dzięki.

    OdpowiedzUsuń