Składniki likieru:
0,5 kilograma zielonych orzechów włoskich
3 gorzkie migdały
8-10 goździków
kawałek kory cynamonu
0,5 kilograma cukru
2 szklanki wody
1 litr spirytusu 95%
Sposób przygotowania likieru:
1. Umyte orzechy kroimy w grube plastry i wrzucamy do słoja razem z cynamonem i goździkami.
2. Mieszamy spirytus ze szklanką wody mineralnej i zalewamy mieszaniną słój, ktory odstawiamy na miesiąc.
3. Codziennie potrząsamy słojem.
4. Po miesiącu zlewamy nalew.
5. W większym garnku gotujemy syrop ze szklanki wody i cukru, szumujemy i zdejmujemy z ognia.
6. Do gorącego syropu dodajemy, cały czas mieszając, nalew.
7. Po ostygnięciu liker filtrujemy, rozlewamy do butelek i odstawiamy na rok w chłodnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz