czwartek, 21 kwietnia 2011

Orzechówka na miodzie - nalewka z orzechów włoskich

Orzechówka
Składniki nalewki:

6 zielonych orzechów włoskich

0,5 litra wódki 40%

250 gram miodu wielokwiatowego

4-5 goździków

kawałek kory cynamonu

Sposób przygotowania nalewki:

1. Orzechy myjemy, kroimy w kostkę i razem z przyprawami zalewamy na miesiąc, co 2-3 dni wstrząsając słojem.

2. Po miesiącu nalew zlewamy do innego naczynia, a orzechy zalewamy miodem i odstawiamy na miesiąc.

3. Po tym czasie łączymy syrop z orzechów z nalewem.

4. Po tygodniu filtrujemy i przelewamy do butelek lub karafek.

5. Orzechówkę odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 3 miesiące, aby dojrzała.

    Przy krojeniu orzechów warto założyć rękawiczki!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz