niedziela, 1 maja 2011

PIGWÓWKA na miodzie - nalewka z pigwy lub pigwowca

Składniki nalewki:

1 kg dojrzałych owoców pigwowca

2 szklanki miodu lipowego

grubszy plasterek świeżego imbiru

kawałek kory cynamonu

4-5 goździków

2 szklanki spirytusu 95%

4 szklanki wódki 40%

Sposób przygotowania nalewki:

1. Owoce pigwowca myjemy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę i wrzucamy do słoja.

2. Wlewamy miód oraz wódkę i dodajemy goździki, ckorę cynamonu oraz obrany i pokrojony imbir.

3. Zamknięty słój odstawiamy w ciemne miejsce na tydzień.

4. Po tygodniu dolewamy spirytus, zamykamy słój i odstawiamy na miesiąc.

5. Powstały syrop łączymy z nalewem.

6. Po miesiącu zlewamy, filtrujemy i rozlewamy do butelek lub karafek.

    Nalewkę można zrobić zarówno z owoców pigwowca jak i pigwy. Polecamy pigwowca, bo według nas wtedy nalewka jest bardziej aromatyczna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz