poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Dereniówka – nalewka z derenia

Nie bez powodu definiowana jako „królowa nalewek”!





Nalewka może być przyrządzana dzięki takim składnikom:

1 kilogram owoców derenia
1 kilogram cukru
0,5 litra wody
1 litr spirytusu 70%


Małymi kroczkami tworzymy naszą nalewkę:

- Owoce derenia wsyujemy do słoja, dolewamy sppirytus i czekamy cały misiąc aż owoce spoją się z alkoholem
- Odcedzamy zalew i przelewamy do innego naczynia
- Rozpuszczamy cukier w przegotowanej wodzie dzięki temu otrzymamy syrop, jakim pokrywamy owoce
- Staramy się żeby ciepły syrop zalał miarowo owoce derenia
- Odstawiamy naczynie na dwa tygodnie. Pamiętajmy aby potrząsać zawartością co trzy dni
- Po określonym czasie odejmujemy syrop od rozgniecionej masy i wyciskamy owoce
- Syrop scalamy z uprzednio zlanym nalewem
- Nalewka wymaga miesiąca aby się sklarować
- Po tym czasie filtrujemy zawartość naczynia
- Nalewka z derenia nalana do karafek winna leżakować nie mniej niż 6 miesięcy aby wykształcił się doskonały smak

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz