niedziela, 8 kwietnia 2012

Nalewka z pigwy – Pigwówka

Owoce pigwy, choć prezentują się pysznie, nie zdają się do skonsumowania bezpośrednio po zerwaniu ponieważ są nader twarde i kwaśne. Niemniej bezbłędnie nadają się do wyrobu nalewek, które posiadają zachwycający smak






Co jest konieczne do otrzymania nalewki?

1 kg dojrzałych owoców pigwowca
0,5 kilograma cukru
0,5 litra spirytusu 95%
0,5 litra wódki 40%

Nalewka z pigwy przepis – co robimy?

- Owoce pigwowca uważnie myjemy, pozbywamy się środka z pestkami i kawałkujemy w kostkę
- Tak przygotowane owoce możemy również rozdrobnić korzystając z miksera – pigwa lepiej puści sok
- Dolewamy spirytus oraz wódkę razem
- Prawidłowo zamknięte naczynie odkładamy na 4 tygodnie, co jakiś czas mieszając zawartością
- Po miesiącu nastał moment na odfiltrowanie nalewu od owocow pigwowca
- Pozostałe na dnie naczynia owoce zasypujemy równomiernie cukrem
- Należy zamieszać owoce co kilka dni aż cukier się zawiąże z powstałym sokiem z owocu pigwy
- Tak pozyskany syrop należy powiązać z nalewem
- Czas klarowania nalewki jest raczej długi (około 3 miesiące)

Nalewka z pigwy działa normująco na cholesterol oraz wzmaga działanie układu odpornościowego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz