sobota, 16 kwietnia 2011

Co potrzebujemy do produkcji nalewek?

Do realizacji naszych przepisów na nalewki nie potrzeba specjalistycznych narzędzi. Większość potrzebnych rzeczy znajdziemy w prawie każdej kuchni ewentualnie w pobliskim markecie. Te najbardziej potrzebne to:

  • Duże słoje z bezbarwnego szkła, najlepiej o pojemności 1l i więcej
  •  
  • Naczynie kuchenne ze skalą (np. miska, miarka) do dokładnego odmierzania objętości składników nalewki
  •  
  • Lejek, najlepiej z sitkiem
  •  
  • Wężyki do zlewania klarownej nalewki znad wytrąconego osadu (ewentualnie bardzo duża strzykawka)
  •  
  • Filtry do kawy, ręczniki papierowe i gaza do filtrowania (dobrze tę funkcję spełniają również płatki kosmetyczne)
  •  
  • Butelki i karafki do zlewania odfiltrowanych alkoholi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz