Składniki nalewki:
1 kilogram dojrzałych, umytych i osuszonych owoców aronii
0,5 kilograma cukru
1 laska wanilii
1,5 litra spirytusu 70%
Sposób przygotowania nalewki:
1. Owoce aronii wrzucamy do dużego słoja, wsypujemy cukier, dodajemy przyprawy i zalewamy alkoholem.
2. Macerujemy w ciepłym miejscu przez 2 tygodnie i co 2-3 dni potrząsamy słojem.
3. Po dwóch tygodniach filtrujemy i rozlewamy do butelek lub karafek.
4. Nalewka z aronii powinna dojrzewać przez co najmniej 3 miesiące.
Zam inny, lepszy przepis bo można nalewkę pić od razu.
OdpowiedzUsuń1,30 kg aronii
3 litry wody
400 szt liści wiśni
gotować 15 minut
przecedzić przez gazę
dodać 2 kg. Cukru + 5 dkg. Kwasku cytr.
Zagotować, wystudzić
Dodać 1 litr spirytusu
Można pić bez czekania - smacznego