środa, 27 kwietnia 2011

PIGWÓWKA - nalewka z pigwy lub pigwowca

Składniki nalewki:

1 kg dojrzałych owoców pigwowca / pigwy

0,5 kilograma cukru

0,5 litra spirytusu 95%

0,5 litra wódki 40%

Sposób przygotowania nalewki:

1. Owoce pigwowca myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.

2. Zalewamy spirytusem zmieszanym z wódką na miesiąc i co kilka dni potrząsamy słojem.

3. Po miesiącu zlewamy nalew, a owoce zasypujemy cukrem.

4. Co kilka dni mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści.

5. Powstały syrop łączymy z nalewem.

6. Nalewka długo się klaruje i dojrzewa co najmniej 3 miesiące.

    Nalewkę można zrobić zarówno z owoców pigwowca jak i pigwy. Polecamy pigwowca, bo według nas wtedy nalewka jest bardziej aromatyczna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz