poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Śliwowica

Produkuje się ją z różnych odmian śliwek - poczynając od małych lubaszek, a na dojrzałych węgierkach kończąc





Ten mocny alkohol wymaga wyłącznie

różnych odmian śliwek
spirytus 95%

Nie wymaga zbyt dużo czynności przy robieniu, niemniej jednak jej produkcja zajmuje dużo czasu

- Śliwki przemywamy i wycieramy z wody
- Wrzucamy niewypestkowane śliwki do naczynia
- Dolewamy spirytusu wyłącznie do poziomu powierzchni owoców
- Jeżeli alkoholu ubędzie, trzeba dolać taką ilość aby utrzymał się poziom wyjściowy
- Słój należy szczelnie zakryć i umiejscowić w ciepłe, słoneczne miejsce na 2 tygodnie
- Wyszukajmy ciepły kąt w domu i niech tam dojrzewa przez około roku
- Po tak długim czasie leżakowania należy odcedzić nalew
- Nalewka następnie musi być przelana w karafki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz