poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Nalewka jeżynowa – Jeżynówka

Ciepłe i pełne słodyczy lato ukryte w wyraźnym ciemnoczerwonym kolorze – to jest nalewka z jeżyn



Oto komponenty potrzebne do przygotowania:

1 kilogram jeżyn
1 szklanka cukru
4 całe goździki
odrobina kory cynamonu
pół laski wanilii
1 litr wódki 40%
1 litr alkoholu 70%

W celu przygotowania nalewki podejmujemy takie działania:

- Jeżyny uważnie myjemy, suszymy a potem umieszczamy je w naczyniu
- Wsypujemy szklankę cukru tak aby okryło wszystkie owoce
- Naczynie odkładamy na 2 tygodnie, trakcie fermentacji potrząsając słojem co trzy dni
- Jak owoce puszczą soki, rozgniatamy je trochę i wlewamy alkohol
- Do zawartości wsypujemy goździki oraz cynamon i zamykamy w naczyniu hermetycznie na miesiąc
- Raz na jakiś czas wstrząsamy słojem żeby odpowiednio wgryzł się w owoce alkohol
- Po tym czasie klarujemy płyny od owoców i rozlewamy go w wcześniej przygotowane karafki
- Nalewka będzie dojrzewać w ciągu sześciu miesięcy

Dla urozmaicenia smaku możemy dolać 100 ml rumu albo winiaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz