poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Nalewka z żurawiny - żurawinówka

Słodycz i orzeźwienie w butelce – tak! Jak najbardziej to żurawinówka!




Czego potrzebujemy na zrobienia nalewki:

6 kubków żurawin
2 szklanki cukru
0,5 litra spirytusu 95%
0,5 litra wódki 40%
sok wyciśnięty z dwóch cytryn

Nalewka żurawinowa wymaga nieco czasu, jednak jest warta tego czasochłonnego procesu i naszej wytrwałości ;)


- Żeby alkohol prawidłowo wyklarował smak żurawin powinno się je przemielić, najlepiej używając maszyny do mielenia mięsa
- Rozdrobnione żurawiny wsypujemy do naczyni
- Wlewamy do słoja spirytus i zostawiamy w spiżarce na niewiele więcej niż 2 tygodnie
- Należy przecedzić składniki tym samym na durszlak wypełnione czystym płótnem albo gazą przelewamy zawartość, żurawinę wyciskamy
- Do nalewu wlewamy wódkę
- Dwie szklanki cukru i szklankę wody łączymy ze sobą – powstaje syrop cukrowy
- Do ciepłego syropu wlewamy nalew, dobrze mieszamy a następnie odkładamy na miesiąc
- Następnie nalewka powinna być dokładnie odcedzona od osadu
- Nalewka dochodzi do odpowiedniego stanu w przybliżeniu 6 miesięcy

1 komentarz:

  1. a w jakim momencie trzeba dodać sok z cytryny? Bo chyba nie doczytałem:)

    OdpowiedzUsuń