sobota, 16 kwietnia 2011

Przepis na AJERKONIAK - likier jajeczny

Składniki ajerkoniaku:

6 żółtek

szklanka cukru

puszka mleka skondensowanego niesłodzonego

torebka cukru waniliowego

szklanka spirytusu

Sposób przygotowania:

1. Miksujemy żółtka, cukier i cukier waniliowy na jednolitą masę.

2. Następnie powoli dodajemy mleko, cały czas miksując.

3. Teraz bardzo powoli dolewamy spirytus, cały czas miksujemy.

4. Gotowy ajerkoniak przelewamy do karafki. Jest gotowy do picia, choć najlepiej, aby postał tydzień lub dwa.

    Tydzień przed przygotowaniem likieru możemy zalać pół laski wanilii spirytusem, jesli nie chcemy korzystać z cukru waniliowego.
    Dla wzbogacenia smaku możemy dodać do sirytusu kieliszek koniaku.
    Jeśli po jakimś czasie ajerkoniak się rozwarstwia to trzeba go wymieszać.

3 komentarze: